Alföldi Róbert Magányügy
2015. szeptember 26. írta: Néző Pont

Alföldi Róbert Magányügy

írta: Csáki Judit

Magánügy

Alföldi Róbert, Csáki Judit
Libri Könyvkiadó, 2015
Alföldi Róbert, Csáki Judit: MagánügyAlföldi Róbert a mai Magyarország égető társadalmi problémáit veszi szemügyre, olyan kérdéseket körüljárva, amelyek időről időre vaskos szalagcímekkel szerepelnek a médiában, olykor tüntetéseket, máskor törvényeket provokálnak. Beszélgetőtársai helyzetükkel példázzák az adott problémákat; olyan emberek ők, akikből sok van, akik személyükben, életútjukban, közegükben számos tipikus jegyét mutatják a mai Magyarországnak. Mégis olyanok, akik képesek voltak bebizonyítani, hogy másként is lehet, hogy hozhatnak az életüket átformáló döntéseket. Alföldi Róbert csupán annyit kért tőlük, hogy legyenek őszinték, beszéljenek nyíltan olyan kérdésekről is, melyek sokunkat foglalkoztatnak mégis gyakran szégyenkezünk miattuk. És ahogy elénk tárják magánügyeiket ezek a rendkívüli módon élő hétköznapi emberek rádöbbentik az olvasót, hogy az egyes ember éljen bárhol, foglalkozzon bármivel beleszólhat a saját életébe, képes irányítani a sorsát.
A könyvet a megjelenés napján megvettem, mert a másnapi AnKERT-ben tartott könyvbemutatón szerettem volna dedikáltatni, amiről itt lehet részletesen olvasni.

Mire odaértem már utolsó oldalak voltak csak hátra a könyvből, már majdnem kiolvastam :) Nekem való, érdekes könyv.
A könyvben öt - okosan megválasztott - interjú alannyal beszélgetett Alföldi Róbert és Csáki Judit:
  • A váci, hatgyermekes anya és önkormányzati képviselő, aki vállalkozóként 2010-ben csődölt be,
  • a cserdi cigány polgármester, akiről Alföldinek Gandhi jut az eszébe még akkor is, ha ellopja a lakók szemetesét lecsekkolni, mire költenek, vagy ha műpéniszt szereltet a székekre, hogy az asszonyok ne tudjanak leülni,
  • a Londonban praktizáló meleg orvos, aki szabadsága miatt megengedheti már magának a kételyt,
  • az afgán menekültből lett gíroszárus, aki senkinek a munkáját nem veszi el, hiszen egy magyar se állna be annyi pénzért heti hat éjszaka a gíroszozóba állítása szerint,
  • és a szentesi drámapedagógus, aki csak tanítani és dolgozni szeretne a diákokkal.
forrás: http://konyves.blog.hu/2015/09/19/alfoldi_mediumkent_jarja_be_sajat_magyarorszagat
 Nagyon is értettem, hogy miért pont őket választották, így különböző társadalmi problémákat érintettek.. Mindegyik nagyon elgondolkodtató volt, személyes történetükön keresztül bemutatva, hogy a magánügyből hogy lehet közügy.
A könyvben is esik szó arról, hogy mennyire határozza meg az ember életét az hogy honnan jön, honnan származik. Alföldi Róbert egy helyen azt írta, hogy csak ez lenne a döntő, akkor Ő nem tarthatna ott ahol tart.
De bevallom, hogy engem mégis az első interjú érintett meg a legjobban és ez a történet vetette fel bennem a legtöbb kérdést: a hatgyermekes anya, aki négy saját és két örökbefogadott gyermeket nevelt fel. Nagyon elgondolkodtatott, mennyire csak a családi környezet és nevelés kérdése, hogy milyen felnőtt válik egy gyerekből és mennyire "eldöntött" születésekor (pl: a genetika miatt), illetve - főleg egy ilyen nagy családban - mennyire lehet "azonos" elvek szerint nevelni az édes- és az örökbefogadott gyerekeket. Köszönöm a könyvet a szerzőpárosnak, Alföldi Róbertnek pedig külön köszönöm a kedves dedikációt.
süti beállítások módosítása