Nemzeti Dokumentumfilm - Diszbemutató
2014. március 10. írta: Néző Pont

Nemzeti Dokumentumfilm - Diszbemutató

Nemzeti Dokumentumfilm - Díszbemutató - Puskin Mozi 2014.03.09.22 óra (rendező: Salamon András)
Volt szerencsém megnézni a Nemzeti dokumentumfilm Díszbemutatóját a Puskin Moziban, amit nagyon vártam, talán ez volt a csalódottságom oka.
Előreolvastam természetesen, mint szokásom, így az nem volt meglepetés a Mephisto előadás próbái voltak a fókuszban.
A filmnek nem volt egy egységes szerkezete, kapkodott, ugrált ide-oda. Talán azért volt, mert szerettek volna a lehető legtöbbet bemutatni, de végül is semmit sem vittek végig, nem lett belőle werkfilm, nem lett belőle egy korszak lezáró kordokumentum,tudom az cél sem volt, hogy az elmúlt öt év egészét mutassák be.
.
Ha werkfilmként értékelném, akkor azt mondom, hogy nem láttam a próbák nehézségeit, nem kapott hangsúlyt, hogy az egész stáb az +Alföldi korszak utolsó bemutatójára készül, nem sokkal a vége előtt, ami nyilván érződött a próbák hangulatán, nem avatott be különösebben a készülő előadás kulissza titkaiba, nehézségeibe sem.
Nem tudta bemutatni a film az öt év alatt kialakult hűséges Nemzeti Színház látogatók táborának rajongását, illetve csalódottságukat, amiért nem folytatódhat.

Alföldi Róbertet jónéhányszor hallhattuk a filmben eléggé visszafogottan nyilatkozni, de pont a visszafogottsága miatt nem érezhettük át igazán, hogy mit jelentett neki az elmúlt öt év, illetve a jelenleg próbált utolsó darab.

A filmben megszólalók közül legtöbbször Törőcsik Mari szerepelt, aki nagyon lelkesen nyilatkozott a készülő darabról és szereplőiről, sajnálta, hogy Alföldi Róbert nem kapott lehetőséget újabb öt évre.
Általánosságban nem sok újat tudott mutatni film, amit az interneten fellelhető anyagokból már nem láttunk, tudtunk volna, ugyan volt néhány pillanat, a filmkészítőinek kiváltságos helyzetéből adódóan, amit eddig még máshol nem láthattunk (Pl. amikor a takarásban Alföldi elsírta magát a közönség "köszönjük" tábláinak láttán), ez tényleg megható pillanat volt, valamint amikor az utolsó munkanapján elhagyta a "Házat" állandó kísérőjével, Panka kutyával...

Úgy gondolom, hogy a film hatására néhány nosztalgikus pillanatot átélhettek, akik közvetlen részesei voltak ennek korszaknak (itt elsősorban nem is a törzsnézőkre gondolok). De igazából a filmet néző nagyközönség számára. nem adott összképet sem az egész gigászi munkáról, amit elsősorban Alföldi Róbert, ill. az Ő vezetése alatt véghez vitt az egész társulat és a stáb, sem pedig az éppen zajló Mephisto próbafolyamat nem volt eléggé bemutatva.A nézőtéren ült Alföldi Róbert és még sokan mások az egykori társulatból, nagyon kíváncsi lennék az Ő véleményükre is...Nagyon vegyes érzelmekkel jöttem ki a végén a moziból,. Szeretem, tisztelem, nagyra becsülöm Alföldi Róbertet, így szinte bármit szívesen megnézek, amit ő "alkotott", vagy amiben szerepel, de a film kapcsán mindenféle elcsépelt mondások jutottak eszembe: "a kevesebb, több lett volna", "aki sokat markol, keveset fog". " sokat akar a szarka...." A moziból kicsődülő tömegből kihallottam különböző véleményeket: ezt várta, jó volt őket újra látni, nem ezt várta, Hevér Gábornak sem tettszett. Hát eléggé megoszló vélemények....És még olyan is eszembe jutott, hogy egy-egy egyén személyes sorsán keresztül bemutatott események, történetek hatnak leginkább az emberekre, de ebből sem sokat láthattunk.

Úgy gondolom, hogy az ötlet nagyon jó volt, ez az Alfölfi-féle időszak sok szempontból nagyon jelentős volt (nem részletezném az okokat), kellett erről készíteni egy filmet, de sajnos a kivitelezés nem volt elég méltó, átgondolt.

SZEREPLŐKAlföldi Róbert, Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Stohl András, László Zsolt, Kulka János, Bánfalvi Eszter, Radnay Csilla, Tenki Réka, Hevér Gábor, Szarvas József, Nagy Mari, Márton Éva, Gálos Orsolya, Mohácsi János, Gothár Péter, Nádasdy Ádám, Vörös Róbert, Jordán Tamás

"Minket a kíváncsiságunk vezetett, amikor erre a filmre készültünk. Közelről akartuk látni egy különlegesen sikeres társulat munkáját. Elhatároztuk, hogy szembeszállunk a színházi műfaj múlandóságával és létrehozunk egy kordokumentumot, melyben megörökítjük az utolsó hónapok eseményeit, ezen belül Alföldi Róbert utolsó rendezését, a Mephistot, mely egyben a Nemzeti utolsó bemutatója volt. A film feszültségét az adja, hogy a társulat tagjai, miközben erre a hatalmas munkára készülnek, egyszersmind elbúcsúznak egymástól, elbúcsúznak attól az öt évtől, ami mindenképpen a színháztörténet részeként marad meg az emlékeinkben, s reméljük, ebben a filmben is." (SA)

SALAMON ANDRÁS rendező

INCZE ÁGNES producer és vágó

KAZAI ÁGI zeneszerző

UGRIN JULIANNA gyártásvezető

BÖHM DÁNIEL hangmérnök

SZALAI KÁROLY utómunka kordinátor

gyártó: CINEWORK STUDIO

A Nemzeti Filmalap támogatásával

SALAMON ANDRÁS rendezőINCZE ÁGNES producer és vágóKAZAI ÁGI zeneszerzőUGRIN JULIANNA gyártásvezetőBÖHM DÁNIEL hangmérnökSZALAI KÁROLY utómunka kordinátor

gyártó: CINEWORK STUDIO

A Nemzeti Filmalap támogatásával

süti beállítások módosítása